top of page
  • Writer's pictureTommi Kanon

Nettisivut: Kansanedustaja Mia Laiho

Huom! Tein nettisivut, kun olin eduskunnassa töissä. Insome ei ole laskuttanut tätä työtä.


9 minuuttia kysymyksestä vastaukseen


Edustaja Laiho otti yhteyttä minuun 16.7.2023 klo 10:13. Kesti peräti 9 minuuttia, kun vastasin sähköpostiin ja hyväksyin pestin ja sitä kautta hänen tilauksensa nettisivujen uusimisesta.


Puhuimme hetken puhelimessa käytännön asioista. Turvallisuusselvityksen valmistuttua aloitin työt 7. päivä elokuuta. Saavuttuani talolle palaveerasimme ja siinä samalla edustaja Laiho esitti toiveensa ja vaatimuksensa uusien nettisivujen sisällöstä sekä ulkonöstä. Palaverin jälkeen aloin työstämään uusia sivuja.


Mitä kaikkea sivujen uudistaminen sisälsi?


Vanhat nettisivut olivat toisella alustalla kuin uudet. Tämä siis tarkoitti sitä, että vanhat nettisivut oli ajettava alas vanhan alustan mukaisine teknisine käytäntöineen. Koska en ollut koskaan käyttänyt kyseistä alustaa, tuotti se alussa vähän hankaluuksia. Onneksi kysymällä selvisi, miten prosessi hoitui. Domain eli www.-osoite siirrettiin, kun nettisivut oli ajettu alas uusien sivujen valmistuttua.


Nettisivuprojekti sisältää aina myös nettisivujen tekoalustan ulkopuolisten välineiden käyttöä: esimerkiksi etusivun oikeanpuolimmainen kuva on tuunnattu Canvalla ja logojen taustat on poistettu (eli syvätty), jotta niiden valkoista taustaa ei tule ikävästi lilan taustan päälle, vaan ne sopivat yhteen muun ulkonäön kanssa:

Kuten muissakin nettisivuprojekteissa, tein aluksi valmiiksi pöytäkoneversion. Sitä viilattiin ja muutettiin muutamaan otteeseen palavereissamme, sillä lopputulokseksi halutaan luonnollisesti aina priimaa. Vasta, kun pöytäkoneversio oli täysin valmis, muokkasin sivut mobiiliystävälliseksi. Tämä oli yksi tärkeimmistä asioista, minkä takia edustaja Laiho halusi uudistaa sivut. Nykyään valtaosa ihmisistä katsovat nettisivuja puhelimen tai tabletin kautta, eikä niinkään enää tietokoneella.


Katso tarkemmin nettisivut oikeine mittasuhteineen osoitteessa: www.mialaiho.net


Ps. Eduskunnan työ sisälsi myös sisällöntuotantoa mm. Facebookiin (ja julkaisujen tekemistä Instagramiin). Laadin julkaisut, kun oli jokin merkkipäivä tai haluttiin korostaa jotakin päivänpolitiikan asiaa tai edustaja Laiho oli A-studiossa.

bottom of page