top of page
  • Writer's pictureTommi Kanon

Aluevaalit 2022: Hannele Luukkainen


Tekninen toteuttaminen


Hannele Luukkainen on entinen kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu. Hän oli miettinyt ennen ensimmäistä palaveriamme teemat valmiiksi. Saimme visuaalisen ilmeen tehtyä helposti katsoen hänen aikaisempien kampanjoidensa flyereitä ja nettisivuja. Oranssin eri sävyistä sinisyyden vastapainolla rakensimme yhtenäiset mainosmallit. Slogan tuli kuntavaaleista.


Sosiaalisen median mainonnan ja markkinoinnin lisäksi Luukkainen halusi myös perinteistä markkinointia. Suunnittelimme hänelle niin some-mainokset, flyerit, lehtimainokset kuin autotarrat. Jälkimmäisessä menimme kustannustehokkaalla vaihtoehdolla: tulostimme omalla tulostimella suunnitellun A4-mallin ja teippasimme sen auton laseihin. Luukkainen osti meiltä myös flaikutuspalvelua, jossa jaoimme noin 2000 flyeriä ympäri Porvoota. Hänen osalta toteutimme some-markkinointia vain Facebook-sivujen kautta kohderyhmän takia. Teimme mainontaa Business Managerin avulla, kuten kenen muunkin kohdalla. Facebook Business Manager on kustannustehokas ja ammattimainen työkalu mainosten tekemiseen.


Kiviä junaraiteilla


Kuten muiden aluevaalien asiakkailla, myös Luukkaisen kohdalla kohtasimme haasteita Facebookin poliittisessa tunnistautumisessa. Se hidasti noin kahdella viikolla suunniteltujen mainosten mainostamista. Jouduimme tekemään niin kutsutut "laskeutumissivut" ja yrityssähköpostin. Aluksi toisen sähköpostihotellin kautta, mutta lopulta päädyimme Wixiin. Insome tmi. lupautui hoitamaan mahdolliset lisäkustannukset, mitä ilmenisi ensimmäisen s-postihotellin osalta. Sähköpostin vaihtaminen toiseen webhotellin tarjoajaan oli meidän virheemme, eikä siitä saisi koitua kustannuksia asiakkaalle.


Laskeutumissivuilla tarkoitetaan kampanjan aikaisia nettisivuja, joissa ohjataan kuluttajat haluttuun kohteeseen. Tässä kampanjassa se toimi linktr.ee kaltaisena alustana, jossa oli äänestysnumero, pieni infopaketti ja linkit Facebook-sivuille sekä Luukkaisen omille nettisivuille. Ne olivat tarkoituksellaan hyvin simppelit:


Valokuvaamista välipäivinä


InPaketti 3:n sisältöön kuuluu myös valokuvaaminen sosiaalisen median kanavia varten. Joulukuussa 2021, välipäivinä, menimme Luukkaisen asunnolle järkkäri mukanamme.


Saimme otettua lumisissa maisemissa hyvin kuvia niin ulkona kuin Luukkaisen pyörittämässä kissamuseossa ja kirpparilla.


Näistä kuvista käytimme valtaosaa. Joitakin yksittäisiä kuvia emme käyttäneet, jotta ei olisi tullut tungosta Facebook-sivuille. Virhe tai ei, sitä on hankala arvioida.


Tulokset Facebook-mainonnasta


Saimme Facebook-mainonnasta odotettua paremmat tulokset. Joissain mainoksissa linkitimme suoraan Luukkaisen nettisivuille ja joissakin laskeutumissivuille, joten tarkkaa tulosta klikkausmääristä emme voi arvioida. Mainoksia oli yhteensä 9 kappaletta, mikä on melko hyvä määrä kampanjabudjettiin nähden. Kattavuusluku, joka kertoo kuinka monta ihmistä mainos on saavuttanut, oli koko kampanjan aikana mukavan korkealla. Näyttökerrat taas kertovat sitä, kuinka monta kertaa mainos on nähty. Arviomme mukaan jokainen on nähnyt jokaisen mainoksen keskimäärin 2-4 kertaa.Laskeutumissivuilla oleva kävijämäärä kampanjan aikana:


Tulokset koko kampanjasta


Luukkainen sai loppujen lopuksi 23.1.2022 käytävissä aluevaaleissa äänisaldoksi 71, joista valtaosa tuli sekä ennakkoon että Porvoosta. Huvittavaa sinällään, kun hän sai tismalleen saman verran ääniä kuin kuntavaaleissa 2021. Joitakin äänestäjiä oli "lähtenyt" ja joitakin uusia "tullut". Pääpainopiste oli koko kampanjan aikana ennakkoäänestykseen panostaminen, mutta myös hieman vaalipäivään. Tämä sen takia, että Luukkaisen kohderyhmä äänestää keskimääräisesti useammin ennakkoäänestyksen aikana. Aluevaltuustopaikka ei mahdollisesti irronnut kovan kilpailun takia. Vaikka panostimme tunnettuvuuden saamiseen, Itä-Uudellamaalla äänestetään keskimääräisesti useammin tuttuja.

Mitä olisi pitänyt tehdä toisin?

  • Modernien mainosten tekemistä, vaikka nyt erotuttiinkin hyvin muista.

  • Ytimekkäiden viestien tekemistä siten, että laajempi tekstiosuus on julkaisun tekstissä.

  • Enemmän kylmän kohderyhmän tavoittelemista, sillä tarkka kohdentaminen saattoi hylkiä potentiaalisia äänestäjiä.


Suunnittelimme myös yhden yhteisen lehtimainoksen Itäväylään:


bottom of page